HYDROLAT RÓŻANY

  Wiemy już, że tonizowanie skóry to bardzo ważny element pielęgnacyjnego rytuału i że w tym celu najlepiej sprawdzają się hydrolaty. Mimo szeregu roślin z udokumentowanym pozytywnym działaniem na skórę, jednym z najpopularniejszych hydrolatów jest hydrolat różany.

   Hydrolat różany powstaje w wyniku destylacji parą wodną kwiatów róży damasceńskiej, której właściwości znane są już od XIII wieku! Róża damasceńska jest jednym z najcenniejszych kwiatów na świecie, który swoje zastosowanie ma nie tylko w kosmetyce, ale również w lecznictwie. Posiada około 300 substancji czynnych – między innymi witaminę C, witaminy grupy B i K w bardzo dużych stężeniach. Dodatkowo zawiera jodynę, sód, cynk i karoten. Dzięki temu róża damasceńska działa korzystnie przy leczeniu chorób tarczycy oraz reguluje układ nerwowy i odpornościowy. Inhalacje pomagają w walce z objawami przeziębienia. Udowodniono również, że różane olejki eteryczne chronią przed demencją, a stosowanie preparatów leczniczych z różą ma działanie przeciwkaszlowe i antyseptyczne.

Chociaż preparaty różane kojarzą się nam z pielęgnacją skóry suchej i wrażliwej, to hydrolat z róży damasceńskiej posiada również szereg innych właściwości kosmetycznych:

  • poprawia nawilżenie i napięcie skóry dojrzałej, niweluje powstawanie pierwszych zmarszczek;

  • działa odświeżająco oraz przeciwzapalnie u osób posiadających skórę tłustą i trądzikową, ma właściwości łagodzące, przyspiesza gojenie się ran oraz blizn, zwalcza bakterie;

  • wspomaga ukrwienie przy cerze naczynkowej;

  • działa łagodząco na okolice oczu, dlatego może być stosowany w formie okładu;

  • dodatkowo posiada właściwości relaksacyjne i kojące przez swój charakterystyczny zapach.

Jak używać hydrolatu różanego, by w pełni wykorzystać jego możliwości?

  • samodzielnie, jako tonik po dokładnym oczyszczeniu twarzy lub jako odświeżająca mgiełka do twarzy w ciągu dnia;

  • jako dodatek do ulubionego kremu, serum czy balsamu;

  • jako dodatek do płynu micelarnego do zmywania makijażu oczu;

  • jako dodatek do płynu do kąpieli – działa odprężająco i uspokajająco;

  • jako składnik maseczek, np. w połączeniu z glinką;

  • w połączeniu z hydrolatem lawendowym, rumiankowym, z zielonej herbaty i geraniowym w celu zwiększenia oczekiwanych właściwości nawilżających lub przeciwzapalnych.