HYDROLAT OCZAROWY

  Chociaż kosmetyki różane biją rekordy popularności wśród produktów kosmetycznych, to nadzwyczajnego działania na skórę nie można odmówić również hydrolatowi oczarowemu, który ma wszechstronne właściwości.

   Hydrolat oczarowy otrzymywany jest w procesie destylacji kory lub liści oczaru wirginijskiego, który naturalnie występuje w Ameryce Północnej. Nazywany jest „złotem Indian”, bo to właśnie rdzenni mieszkańcy Ameryki odkryli lecznicze właściwości tej rośliny. Kluczem do otrzymania wszystkich cennych wartości oczaru jest prawidłowe wysuszenie części rośliny. Oczar wirginijski znany jest przede wszystkim ze swoich antyseptycznych i łagodzących właściwości. Dzięki działaniu obkurczającemu naczynia krwionośne ma zastosowanie w preparatach na żylaki i stłuczenia. Jest dodawany do środków leczniczych uśmierzających bóle reumatyczne stawów. Łagodzi objawy przewlekłego kaszlu i innych chorób górnych dróg oddechowych. Zapobiega także krwawieniu dziąseł, dlatego wykorzystywany jest w preparatach do higieny jamy ustnej.

   Oczar jest nie tylko rośliną bogatą we właściwości lecznicze, ale przede wszystkim w kosmetologiczne. Z hydrolatem oczarowym polubi się każdy, kto ma trądzikową, podrażnioną lub wrażliwą cerę. Oczar zapobiega łojotokowi i doskonale zmniejsza pory. Do tego pomaga w walce z niedoskonałościami skóry i nie pozwala na powstawanie nowych zmian zapalnych. Uspokaja również cerę zaczerwienioną i skłonną do pękających naczynek. Co najważniejsze, posiada najsilniejsze działanie antyoksydacyjne spośród wszystkich hydrolatów, odmładza i rozświetla, dlatego powinien znaleźć się w codziennej pielęgnacji skóry dojrzałej. Pomaga w leczeniu poparzeń skóry i łagodzi objawy egzemy lub łuszczycy. Niweluje także sińce i obrzęki pod oczami.

Jak używać hydrolatu oczarowego, by w pełni wykorzystać jego możliwości?

  • samodzielnie jako tonik lub mgiełka odświeżająca w ciągu dnia;

  • samodzielnie, bezpośrednio na poparzone, zaczerwienione lub chorobowo zmienione miejsce na skórze, np. po wykonaniu depilacji oraz w celu złagodzenia rany po wykonaniu tatuażu lub po ukąszeniu owada;

  • jako kompres na opuchnięte i zmęczone nogi;

  • jako dodatek do ulubionego kremu pod oczy;

  • jako dodatek do kremu przeciwsłonecznych i balsamów po opalaniu dla uniknięcia podrażnienia i poparzenia słonecznego.