KWASY BHA

 Kwasy BHA (beta-hydroksylowe) mają podobne działanie do kwasów AHA – także przenikają przez głębsze warstwy skóry. W kosmetyce wykorzystywany jest tylko jeden przedstawiciel tej grupy – kwas salicylowy. Najczęściej pozyskiwany jest on z kory wierzby, chociaż można go pozyskać również z malin, róż czy rumianku. Cechą charakterystyczną kwasu BHA jest zdolność do rozpuszczania się w tłuszczach, dlatego idealnie sprawdza się przy leczeniu trądziku, łojotoku i zaskórników.

 Podstawowym działaniem kwasu salicylowego jest działanie złuszczające, antybakteryjne oraz przeciwtrądzikowe. Przenika on przez warstwę sebum, wnika do mieszków włosowych, oczyszcza pory i likwiduje zaskórniki. Jest nie tylko sprzymierzeńcem osób walczących z trądzikiem. Sprawdza się również w przypadku wystąpienia rogowacenia okołomieszkowego oraz łojotokowego zapalenia skóry. Rozjaśnia także przebarwienia pozapalne oraz pomaga w gojeniu się skóry w przypadku uszkodzenia posłonecznego, przez pobudzenie skóry do regeneracji i odnowy. Kwas salicylowy sprawdza się nie tylko u osób z niedoskonałościami skóry twarzy, ale również w przypadku wyprysków skórnych na dekolcie i plecach. W przeciwieństwie do kwasów AHA, kwas salicylowy ma delikatniejsze działanie. Posiada właściwości gojące i antybakteryjne, dlatego sprzyja procesowi regeneracji skóry i może być stosowany również przez osoby posiadające cerę suchą.

 W profesjonalnych terapiach przeprowadzanych przez kosmetologów kwas salicylowy stosowany jest najczęściej w stężeniach 10-30% przy pH ok.3. Świetnie radzi sobie z trądzikiem i skórą łojotokową,ale w takich stężeniach stosowany może być tylko i wyłącznie pod okiem eksperta!

 Mimo że kwas salicylowy jest delikatniejszy od pozostałych kwasów i nie zmienia nasilenia swojego działania w miarę upływu czasu, to także może spowodować alergię lub podrażnienie. Dlatego do stosowania preparatów z kwasem BHA trzeba podchodzić tak samo ostrożnie. Minimalne skuteczne stężenie kwasu salicylowego w pielęgnacji domowej wynosi 1 – 2%, przy zachowaniu pH 3 – 4 (przy wyższym pH kwas salicylowy nadal działa, jednak łagodniej) i może stanowić kontynuację po profesjonalnych zabiegach wykonywanych w gabinecie. Osoby stosujące kwas BHA przy leczeniu łojotoku i trądziku, mogą używać go bez robienia sobie przerw w kuracji. Natomiast posiadacze skóry suchej powinni stosować kwas przez ok. 1.5 miesiąca, robiąc po tym 3 – 4 miesiące przerwy. Bardzo ważne jest, aby przerwać leczenie, jeśli podrażnienie pojawi się przy stężeniu niższym niż 2%. Wtedy idealnym rozwiązaniem będzie skorzystanie z kuracji kwasami LHA (lipo-hydroksylowymi), które są pochodną kwasów BHA. Posiadają one podobne działanie, jednak są jeszcze bardziej delikatne. Mimo silnych właściwości oczyszczających mniej podrażniają. Jedynym minusem jest dłuższe oczekiwanie na efekty, ponieważ kwasy LHA wolniej wnikają w naskórek, jednak dzięki temu działają dłużej i głębiej.